De kracht van Pilates onder de aandacht in MEDISCH CONTACT

 

 

Blogs & columns
Miquel Ekkelenkamp 06 juli 2023 2 minuten leestijd
column

Aan goede intenties heeft een patiënt niets

Volgens schrijver David Mitchell (Cloud Atlas) bestaan er twee soorten schrijvers: schrijvers die aan pilates doen en schrijvers met rugklachten. Voor die tweede groep was ik zelf exemplarisch: vanaf mijn 15de kamp ik met recidiverende lagerugpijn en een jaar lang schrijven aan een historische roman liep uit op een hernia.
Pijnstillers, speciale bureaustoelen en fietsen op de hometrainer hielpen wel wat, maar fantastisch werd het nooit. Uiteindelijk ging ik een jaar geleden dus maar naar pilatesles. Daar was zware druk van thuis voor nodig, want ik stelde het me voor als jazzballet op bollywoodliedjes. Een week of twee later was ik klachtenvrij, en dat ben ik nog steeds, zolang ik het blijf volhouden. Toen ik de oefeningen eens drie weken lang verzuimde, kwam de pijn terug.
Zeker een kwart van mijn mannelijke vriendenkring heeft rugklachten, maar ik heb er geen een weten te overtuigen eens mee te gaan. Echte mannen doen niet aan pilates of yoga. Groepslessen body balance (een combinatie van de twee) volg ik vaak als enige kerel. Aan de andere kant: misschien weigeren die mannen vanwege gebrek aan bewijs. De NHG-Richtlijn lagerug­pijn concludeert namelijk dat er voor deze therapieën slechts een minimaal, niet-relevant voordeel is ten opzichte van ‘educatie’ en beveelt het daarom niet aan. Voor oefentherapie met een fysio­therapeut wordt overigens ook geen bewijs gevonden, maar dat wordt wél aanbevolen. Niet helemaal consequent, maar misschien zijn yoga en pilates gewoon niet medisch genoeg.

In studies naar lage rugpijn helpt nooit wat

In studies naar lagerugpijn helpt nooit wat, en als je de publicaties leest krijg je wel een indicatie waarom. Zo meldt een mooi uitgevoerde gerandomiseerde trial naar yoga versus gebruikelijke zorg dat maar liefst ‘60 procent van de patiënten in de interventiegroep minstens drie van de eerste zes yogalessen volgde en daarna ook minstens drie lessen’. Zo’n 15 procent kwam überhaupt nooit opdagen. Een jaar later was het kleine positieve effect niet meer significant. Tja… Bij een diabetes­patiënt die zes keer insuline spuit en dan stopt, komen de hoge bloedsuikers ook terug. Sprekender vond ik dat een groot deel van de interventiegroep een jaar later nog steeds yoga beoefende.
‘Intention to treat’ is een mooi concept voor klinische bewijsvoering, maar met goede bedoelingen alleen kom je er niet; interventies werken slechts als ze worden uitgevoerd en volgehouden. Als je ‘adviseer om te stoppen met roken’ randomiseert, zul je ook nul effect aantonen op morbiditeit en mortaliteit. Moeten we dat advies voor­taan dan maar achterwege laten in de spreekkamer? Evidence voor leefstijl­interventies is inherent lastig te verkrijgen, maar dat is geen reden om ze af te schrijven, het is reden voor epidemiologen om betere vormen van analyse te ontwikkelen.
Ging het beter met mijn rug door regressie naar het gemiddelde? Door een omgekeerd placebo-effect van yoga en pilates? Onmogelijk te zeggen. Ik kan slechts hopen dat het werkt. Aan de andere kant: zolang ik overtuigd blijf dat het werkt, is het natuurlijk ook prima.

Als Pilates professional wil ik graag opmerken dat Pilates en Yoga wel overeenkomsten hebben maar beide disciplines  streven ieder absoluut een ander doel na. Zie de bijgevoegde link die hier uitleg over geeft.

https://classicalpilates.nl/background/

 

 

 

Close Menu
Heleen BergsmaHeleen Bergsma
11:05 29 Jul 23
Elke keer als ik bij Ernie ben geweest voel ik me lekkerder in mijn vel zitten, fysiek en mentaal. Mijn schouderklachten, waar ik al jaren last van heb, zijn enorm verminderd. Ook snap ik mijn lichaam veel beter en heb ik meer zelfvertrouwen. Ernie heeft ontzettend veel kennis van hoe het bewegingsapparaat werkt en als ik ergens last van heb ga ik liever naar haar toe dan naar de fysio. De lessen zijn voor mij best duur, maar dat heb ik er echt voor over omdat ik me zo veel beter voel als ik haar lessen volg! Ik raad het iedereen aan die zich sterker, leniger en fitter wil voelen!
Dorene van der heijdenDorene van der heijden
15:53 25 Jul 23
Na een aantal proeflessen bij verschillende Pilates scholen, kwam ik bij Ernie terecht. Wat Classical Pilates by Ernie onderscheid van de andere Pilates scholen, is dat het kleine groepjes zijn, dus persoonlijke aandacht. Ernie doet zelf niet mee met de les, maar praat en begeleid je door de oefeningen heen. Zo checkt zij ieders houding nauwkeurig en corrigeert ze daar waar nodig! Ook geeft zij vaak achterliggende info waarom het zo belangrijk is body en mind fit, soepel en sterk te maken en te houden. Mijn 10 rittenkaart voor de towerlessen is inmiddels vol, ik ben zeker voornemend een nieuwe aan te kopen! Ik voel me er hartstikke goed bij! Dank Ernie ??
Rika NendelsRika Nendels
09:20 24 Jul 23
Al vele jaren volg ik de Pilates lessen bij Classical Pilates by Ernie, als oudere wil ik graag mijn lichaam in goede conditie houden en mijn houding verbeteren. De oefeningen zijn veelal gericht op juiste ademhaling en strekken met de juiste connectiesEerst volgde ik vooral in de studio privélessen, vooral ook om de belangrijke basisregels meester te worden. Ik ging steeds meer begrijpen wat Pilates inhoudt door de deskundige begeleiding van ErnieDoordat ik nu vaak in Spanje of ergens onderweg ben is het moeilijk de studiolessen te blijven volgen.Daarom volg ik nu Zoom les op zaterdag, complimenten hoe Ernie ons naar steeds betere prestaties kan praten
Hanneke van AstenHanneke van Asten
09:44 23 Jul 23
Pas begonnen met lessen bij pilates by Ernie en ik kan niet anders zeggen dan dat ik er heel blij van wordt. Van een ding heb ik spijt: dat ik er niet 10 jaar eerder mee begonnen ben. Ernie geeft heel fijn les, rustig, enthousiast, duidelijk en het uur vliegt voorbij. Kan het iedereen aanraden om les te nemen bij Ernie
Pilates YogiPilates Yogi
08:23 23 Jul 23
Fijne plek om klassiek pilates te volgen. Ernie is kundig en ervaren in haar vak. Mooi professioneel apparatuur. In de zomer is het lekker koel in de studio.
Kiki KustersKiki Kusters
10:48 10 Jul 23
Al lange tijd was ik op zoek naar een écht goede Pilates docente met oog voor de details en brede kennis. Die heb ik gevonden !Ik had in het buitenland een jaar lang Pilates gevolgd en ik mistte deze manier van sporten enorm, maar de anders groepsleden Pilates in Nederland matchte niet met mijn verwachtingen. Tot ik bij Ernie terecht kwam. Na een heel fijn telefoongesprek heb ik eerst een privé les gehad zodat ze kon zien hoe ik in elkaar steek en wat er nodig is. Nu volg ik wekelijks de groepslessen en daar ben ik echt heel blij mee. Ernie is een hele fijne docente en haar lessen zijn heel goed opgebouwd. Ze geeft iedereen in haar lessen persoonlijke aandacht en begeleid je zo door dat uur heen. Ik merk nu alweer dat mijn lichaam sterker en leniger wordt.
Janneke BastiaensJanneke Bastiaens
16:29 15 Apr 23
Bij Classical Pilates volg je training tot in de kleinste details. Door een verkeerde houding had ik continu nekklachten en daardoor vaak hoofdpijn. Ernie heeft me hier perfect bij geholpen. In haar lessen ziet ze elk klein detail en juist die details maken het verschil in je training. Mijn lichaam is veel sterker geworden, mijn houding is verbeterd en mijn nekklachten en hoofdpijn zijn verdwenen. Aanrader!
js_loader