Mindfulness

Mindfulness

Wat is pilates en wat doet Pilates met lichaam en geest.

Pilates is een bewegingsmethode waarbij lichaam en geest simultaan gestimuleerd worden waardoor er een beter balans en daardoor welbevinden ontstaat in lichaam en geest.In de trainingen wordt heel consistent gewerkt met 6 principes.

 • Concentratie
 • Centrering
 • controle
 • Precisie
 • Ademhaling
 • Vloeiend bewegen

In de sessie wordt direct concreet aangeleerd te werken met principes in het hier en nu waardoor er geen momenten zijn dat er afgedwaald wordt naar eigen gedachten. Er wordt gewerkt met vaste structuren. Slechte bewegingspatronen, ook in de ademhaling, worden vervangen door bewegingspatronen. De ademhaling wordt gelinkt aan lichaamsbeweging zonder stress of pijn. Er wordt gewerkt naar kunnen van de leerling.

Wanneer het lichaam een betere organisatie ontwikkelt in gezonde curvatures van de wervelkolom, schouder en bekkengordel zal er een algehele verbeterde opgerichte houding ontstaan waarin een gezonde en dieper ademhaling zich ontwikkelt. Dit geeft een absoluut welbevinden in o.a. 

mentaal:

 • Meer zelfvertrouwen
 • Positief eigenbeeld
 • Meer wilskracht
 • Meer energie
 • Beter concentratievermogen
 • Beter ontwikkelde zintuigen 
 • Beter geheugen
 • Meer rust

Fysiek:

 • Aanzienlijk verbeterde ademhaling
 • Gezonde en sterke wervelkolom
 • Gezonde en sterke schouder/bekkengordel
 • Meer spierkracht
 • Meer flexibiliteit
 • Beter lichaamsreflexen
 • Gezonde bewegingspatronen in zitten, staan en bewegen
 • Minder pijn
 • Fysieke klachten verminderen of verdwijnen geheel

Leerlingen wordt geleerd beter te luisteren naar lichaam en geest omdat de zintuigen continu worden geprikkeld. Zo kan de leerling zich beter beschermen en omgaan met stress.

Het geluksgevoel in lichaam en geest wordt aanzienlijk verbeterd.
In een pilatessessie wordt er volgens een vaste structuur een 55-tal minuten (afhankelijk van de belastbaarheid van de leerling) vloeiend bewogen van de ene beweging naar de ander beweging. De leerling werkt heel geconcentreerd met een diepe ademhaling. De lesstof wordt met hele duidelijke en korte instructies gegeven zodat er goed opgevolgd kan worden.Omdat er iedere les volgens vaste structuren gewerkt wordt kunnen de bewegings- en ademhalingspatronen inslijten (engram) Er wordt  afhankelijk van het niveau van de leerling met aangepaste bewegingen gewerkt. 

Het werken met de 6 principes, ontwikkeld door Joseph Pilates (https://en.wikipedia.org/wiki/joseph_pilates), maakt het grote verschil in deze bijzondere methode die zijn sporen al lang verdiend heeft en beoefend wordt over de hele wereld.

Door verbeterde ademhalingstechnieken is er een betere zuurstofopname en stimulatie van de aanmaak van witte bloedcellen die zorgen voor een hoger/sterker immuunsysteem. Een beter circulatie naar alle organen ontstaat. De bloedruk wordt lager. De leerling ervaart zodoende meer rust in lichaam en geest. Sombere en neerslachtige gevoelens worden vervangen door gevoelens van geluk en het gevoel van de wereld weer aankunnen

Ook de spijsvertering wordt aanzienlijk verbeterd omdat men leert een “scoop” te maken. Het naar binnen-en omhoogtrekken van de buik waardoor de transversus abdominis wordt gestimuleerd en dit zorgt ervoor dat de ingewanden, waaronder het darmstelsel, beter gaan werken.

Door deze scoop ontstaan tevens een abdominale druk waardoor rugklachten ook aanzienlijk minder worden, zo niet verdwijnen. Deze “scoop” is ook mede belangrijk voor een diepere ademhaling.

Pilates is dé training die niet alleen fysiek maar zeker ook een mentale training is!

Een veel gebruikte uitspraak van leerlingen is dan ook:

Ik voel mij herboren!

Mastertrainer Pilates
Ernie prevoo

Close Menu
Heleen BergsmaHeleen Bergsma
11:05 29 Jul 23
Elke keer als ik bij Ernie ben geweest voel ik me lekkerder in mijn vel zitten, fysiek en mentaal. Mijn schouderklachten, waar ik al jaren last van heb, zijn enorm verminderd. Ook snap ik mijn lichaam veel beter en heb ik meer zelfvertrouwen. Ernie heeft ontzettend veel kennis van hoe het bewegingsapparaat werkt en als ik ergens last van heb ga ik liever naar haar toe dan naar de fysio. De lessen zijn voor mij best duur, maar dat heb ik er echt voor over omdat ik me zo veel beter voel als ik haar lessen volg! Ik raad het iedereen aan die zich sterker, leniger en fitter wil voelen!
Dorene van der heijdenDorene van der heijden
15:53 25 Jul 23
Na een aantal proeflessen bij verschillende Pilates scholen, kwam ik bij Ernie terecht. Wat Classical Pilates by Ernie onderscheid van de andere Pilates scholen, is dat het kleine groepjes zijn, dus persoonlijke aandacht. Ernie doet zelf niet mee met de les, maar praat en begeleid je door de oefeningen heen. Zo checkt zij ieders houding nauwkeurig en corrigeert ze daar waar nodig! Ook geeft zij vaak achterliggende info waarom het zo belangrijk is body en mind fit, soepel en sterk te maken en te houden. Mijn 10 rittenkaart voor de towerlessen is inmiddels vol, ik ben zeker voornemend een nieuwe aan te kopen! Ik voel me er hartstikke goed bij! Dank Ernie ??
Rika NendelsRika Nendels
09:20 24 Jul 23
Al vele jaren volg ik de Pilates lessen bij Classical Pilates by Ernie, als oudere wil ik graag mijn lichaam in goede conditie houden en mijn houding verbeteren. De oefeningen zijn veelal gericht op juiste ademhaling en strekken met de juiste connectiesEerst volgde ik vooral in de studio privélessen, vooral ook om de belangrijke basisregels meester te worden. Ik ging steeds meer begrijpen wat Pilates inhoudt door de deskundige begeleiding van ErnieDoordat ik nu vaak in Spanje of ergens onderweg ben is het moeilijk de studiolessen te blijven volgen.Daarom volg ik nu Zoom les op zaterdag, complimenten hoe Ernie ons naar steeds betere prestaties kan praten
Hanneke van AstenHanneke van Asten
09:44 23 Jul 23
Pas begonnen met lessen bij pilates by Ernie en ik kan niet anders zeggen dan dat ik er heel blij van wordt. Van een ding heb ik spijt: dat ik er niet 10 jaar eerder mee begonnen ben. Ernie geeft heel fijn les, rustig, enthousiast, duidelijk en het uur vliegt voorbij. Kan het iedereen aanraden om les te nemen bij Ernie
Pilates YogiPilates Yogi
08:23 23 Jul 23
Fijne plek om klassiek pilates te volgen. Ernie is kundig en ervaren in haar vak. Mooi professioneel apparatuur. In de zomer is het lekker koel in de studio.
Kiki KustersKiki Kusters
10:48 10 Jul 23
Al lange tijd was ik op zoek naar een écht goede Pilates docente met oog voor de details en brede kennis. Die heb ik gevonden !Ik had in het buitenland een jaar lang Pilates gevolgd en ik mistte deze manier van sporten enorm, maar de anders groepsleden Pilates in Nederland matchte niet met mijn verwachtingen. Tot ik bij Ernie terecht kwam. Na een heel fijn telefoongesprek heb ik eerst een privé les gehad zodat ze kon zien hoe ik in elkaar steek en wat er nodig is. Nu volg ik wekelijks de groepslessen en daar ben ik echt heel blij mee. Ernie is een hele fijne docente en haar lessen zijn heel goed opgebouwd. Ze geeft iedereen in haar lessen persoonlijke aandacht en begeleid je zo door dat uur heen. Ik merk nu alweer dat mijn lichaam sterker en leniger wordt.
Janneke BastiaensJanneke Bastiaens
16:29 15 Apr 23
Bij Classical Pilates volg je training tot in de kleinste details. Door een verkeerde houding had ik continu nekklachten en daardoor vaak hoofdpijn. Ernie heeft me hier perfect bij geholpen. In haar lessen ziet ze elk klein detail en juist die details maken het verschil in je training. Mijn lichaam is veel sterker geworden, mijn houding is verbeterd en mijn nekklachten en hoofdpijn zijn verdwenen. Aanrader!
js_loader